Lista programa

Razgovor “O muzealizaciji migracija”

Muzej Jugoslavije u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u petak 26. aprila u 13 časova, u bioskopskoj sali „Muzeja 25. maj“, organizuje razgovor “O muzealizaciji migracija” s muzejskim radnicima iz Austrije i Srbije.

Muzej Jugoslavije se već deceniju bavi muzealizacijom migracija kroz projekte koji se tiču gastarbajtera. U Beogradu je 2016. godine realizovana izložba “Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče”, a dodatno istraživanje rezultiralo je 2023. godine izložbom “Gastarbajterske priče – s one strane Plive” u Sarajevu, u saradnji s Historijskim muzejem Bosne i Hercegovine. Osim toga, u Muzeju Jugoslavije je 2019. godine postavljena izložba “Devedesete: rečnik migracija”. Svi ovi projekti otvorili su nova pitanja koja se tiču izazova s kojima se susrećemo u procesu muzealizacije fenomena migracija. U razgovoru ćemo se osvrnuti na to kako čuvati i kako interpretirati istoriju ljudi u pokretu. Kako bi i koja iskustva stručnjaka, teoretičara i aktivista iz Beča mogla biti relevantna za domaću muzejsku scenu u pokušaju da se ova važna i goruća tema, zajednička balkanskim i zapadnoevropskim društvima, postavi u okvire institucija i krene procesom muzealizacije? Konkretno, kako bi iskustvo iz Austrije moglo koristiti lokalnim muzejima, i obrnuto.

Tema ovog razgovora pokreće pitanja od ključnog značaja za institucije baštine: od konceptualnih i etičkih, do onih  organizacionih i praktičnih.

Učesnici programa: 

Ljubomir Bratić, filozof, socijalni radnik, kustos, MUSMIG (Muzej migracija)
Elena Mesner, Univerzitet u Beču (Institut za slavistiku), koordinatorka, MUSMIG (Muzej migracija)
Matijas Bajtl, direktor, Volkskundemuseum Wien (Austrijski etnološki muzej)
Eva Meran, načelnica Odeljenja za edukaciju, Haus der Geschichte Österreich (Kuća austrijske istorije)

Razgovor će se odvijati na engleskom jeziku, a moderiraće Aleksandra Momčilović Jovanović, viša kustoskinja Muzeja Jugoslavije.

Nakon diskusije, pozivamo goste da prošetaju našom osnovnom izložbom Muzejska laboratorija gde ćemo čuti više o Sali uzoraka, umetničkoj intervenciji Jelene Micić, bečke umetnice iz Srbije, umetničke direktorke festivala Vinvohe, koja u svom stvaralaštvu problematizuje pitanja imigracije.

Ulaz je slobodan! 

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU