Lista izložbi

Muzejska laboratorija

04.05.2017-01.12.2019.

U prvoj fazi rada na stalnoj postavci transformisali smo prostor Starog muzeja u Otvoreni depo i po prvi put sučelili dva fonda – Muzeja revolucije i Memorijalnog centra „Josip Broz Tito“, čijim je spajanjem 1996. godine nastao Muzej istorije Jugoslavije.

Kreiranje stalne postavke nastavljamo transformacijom Otvorenog depoa u svojevrsnu muzejsku laboratoriju – polje istraživanja, eksperimenta i kreacije, ambijent u kojem će se promišljati jugoslovensko nasleđe i sama institucija Muzeja. Aktivnost kojom započinjemo ovu fazu je predstavljanje fonda Muzeja nastalog posle 1996. Potom se okrećemo mapiranju specifičnih i/ili autentičnih fenomena koje je generisalo postojanje jugoslovenske države.

Polazeći od fonda, kao glavnog resursa, sarađivaćemo sa stručnjacima, umetnicima i pripadnicima različitih zajednica sa ciljem da se izloženi predmeti sagledaju kroz prizmu višestrukih interpretacija i konteksta, kao i  da se kroz otvoren zajednički rad promišljaju i razmenjuju ideje o jugoslovenskom nasleđu.

Rezultati istraživanja biće polazište za finalnu, treću fazu projekta – izložbu o Jugoslaviji.

Autor: Relja Ivanić

Autor: Relja Ivanić

Autor: Relja Ivanić

Autor: Relja Ivanić

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Druga faza rada na stalnoj postavci

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU