Lista programa

Stalni program: Razgovori o Jugoslaviji: uvod u (post) jugoslovenske studije

Umetnička istraživanja i umetničke interpretacije nasleđa socijalističke Jugoslavije

Pozivamo vas da u četvrtak 29. oktobra u 18 časova, prisustvujete i učestvujete u programu Razgovori o Jugoslaviji (06), tema:

Umetnička  istraživanja i umetničke interpretacije nasleđa socijalističke Jugoslavije

Učestvuju: Ana Adamović, Dunja Blažević, Stevan Vuković i Marija Đorgović.

Dečji horić AprilZMAJun izvešće na početku splet dečjih pesama.

 Razgovore (06) organizujemo povodom objavljivanja zbornika “Plameni pozdravi: Reprezentativni portret detinjstva u socijalističkoj Jugoslaviji” koji prati istoimenu izložbu održanu u Muzeju istorije Jugoslavije u martu i aprilu ove godine. Polazna tema razgovora može biti sam koncept izložbe Plameni  pozdravi:

Izložba (…) predlaže novo promišljanje socijalističke Jugoslavije – njene strukture, karaktera i nasleđa – kroz istraživanje reprezentativne slike detinjstva. Istražujući zvanične arhive i prikazujući ih kroz intervencije savremenih umetnika poreklom iz nekadašnje Jugoslavije, kao i postavljanjem arhivskog materijala u aktivni dijalog sa umetničkim radovima koji se u širem smislu bave nekadašnjom Jugoslavijom, projekat preispituje i mogućnost kolektivnog sećanja na zemlju koja više ne postoji kao i status arhiva ovakve zemlje u novonastalim nacionalnim državama.

U zborniku „Plameni pozdravi“ se nalaze tekstovi, intervjui i razgovori sledećih autora: Ana Adamović, Dubravka Ugrešić, Olga Manojlović Pintar, Radina Vučetić, Igor Duda, Nenad Veličković, grupa ŠKART, Martin Pogačar, Ana Hofman, Ildiko Erdei, Saša Karalić, Irena Lagator, Mladen Miljanović, Milica Pekić, Branislav Dimitrijević, Stevan Vuković, Dejan Kaluđerović, Renata Poljak, Dušica Dražić, Maja Pelević i Vuk Pelević.

Projekat Plameni pozdravi realizovan je u saradnji između Kiosk – platforme za savremenu umetnost iz Beograda i Muzeja istorije Jugoslavije, a uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju, forumZFD, Austrijskog kulturnog foruma i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

O učesnicima:

Ana Adamović se u svojim fotografskim i video radovima bavi temama identiteta i sećanja, kako ličnog tako i kolektivnog. Od 1999.godine njen rad je izlagan na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Svetsku književnost diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, fotografiju je studirala na Institutu za umetnost u Bostonu, a trenutno je je doktorand na Akademiji likovnih umetnosti u Beču. Osnivač je beogradske organizacije Kiosk – platforma za savremenu umetnost.

Dunja Blažević je istoričarka umetnosti, kustoskinja, umetnička kritičarka, producentkinja. Bila je kustoskinja i direktorka Studentskog kulturnog centra (SKC) u Beogradu sedamdesetih godina, kada je ta institucija prva promovisala novu umetničku praksu u bivšoj Jugoslaviji, zatim autorka jedinstvene emisije TV galerija na Radio-televiziji Beograd osamdesetih; a od sredine devedesetih vodi Centar za savremenu umjetnost u Sarajevu sa kojim je između ostalog realizovala projekat De/konstrukcija spomenika.

Stevan Vuković je diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu  u Beogradu, pohađao je studije teorije umetnosti na Jan van Eyck Aakademie u Mastrihtu, studije umetnosti u javnom prostoru na Bahaus Dessau i kulturalne studije na Amsterdam School for Cultural Analysis and Interpetation. Tekstove o savremenoj likovnoj umetnosti objavljuje od 1992. godine, a od 1996. godine radi i kao samostalni kustos. Od 2004. godine urednik je likovnog programa Studentskog kulturnog centra (SKC) u Beogradu. Realizovao je preko dvadeset autorskih izložbi i drugih autorskih projekata sa savremenim likovnim umetnicima u zemlji i inostranstvu.

Marija Đorgović je istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja istorije Jugoslavije. Koautorka izložbi Figure sećanja (2015.) koja se bavi mehanizmima kolektivnog sećanja na Tita i Jugoslaviju, Velika iluzija – Tito i 24 miliona metara filmske trake (2014.), Ženska strana (2010.) o emancipaciji žena u doba socijalizma; autorka projekta Bajskultura koji se na inovativan način bavi nasleđem Novog Beograda; trenutno sarađuje na međunarodnom projektu Heroes we love koji preispituje umetničko nasleđe socijalizma. Radno iskustvo stekla radeći kao saradnik Studentskog kulturnog centra (SKC) i Galerije Grafički kolektiv i učestvujući u različitim projektima u oblasti savremene umetnosti.

 Dečji horić AprilZMAJun: Mi smo hor AprilZMAJun! Za vas i nas od vise od dve godine pevamo, plešemo, glumimo, recitujemo, slikamo, pravimo kolače i uživamo igrajući se! Volimo: sarmu, mačke, pahulje, sladoled, fudbal, košarku, leptire, zmajeve, igračke, Novu godinu, Mesec i zvezde, školu, punjenu papriku, so, da se prerušavamo, da se kupamo u čarapama, da pevamo drveću, da se družimo… Ne volimo: semafor, naročito kad je crveno, kupus, musaku, rat, buku, da nas hipnotišu, blato, bube, kad gledamo Štrumpfove – a slika na TV-u krene da se pomera, smeće, zimu… O svemu što volimo i ne volimo, smišljamo pesme koje pevamo gde god i kad god je zgodno! Radujemo se da pevamo sa vama i zovemo vas da nam se pridružite! Horić radi uz nesebičnu podrsku grupe 484, Fondacije Jelena Šantić i brojnih prijatelja.

 

O programu:

Razgovori o Jugoslaviji: uvod u (post) jugoslovenske studije novi je program Muzeja istorije Jugoslavije, pokrenut 2014. godine. Kroz predavanja, svedočanstva, tribine, debate, seminare, radionice i čitalačke grupe, bavićemo se transdisciplinarnom kulturološkom analizom raznih jugoslovenskih fenomena, društvenih praksi i odnosa. Program uređuje i vodi Tatomir Toroman, etnolog-antropolog, kustos MIJ. Dodatne informacije o programu kao i arhivu potražite na sajtu: http://razgovori.mij.rs

 

Najavljujemo:

Razgovori (07) četvrtak 3. decembar – 50 godina od privredne reforme 1965: očekivanja, rezultati, posledice.

“Cilj ove akcije je da se otvori brži proces intenzivnijeg privređivanja, što je uslov za šire uklapanje naše privrede u svetsko tržište, a i obrnuto — šire uklapanje naše privrede u svetsko tržište postaje uslov za proces intenzivnijeg privređivanja, racionalizacije i modernizacije naše privrede, koji inače ne bi mogao uspešno da se odvija na uskom jugoslovenskom tržištu. Upravo zato mi danas i ulazimo u reformu; došli smo na onaj stepen gde razvitak privrede traži bitno proširenje tržišta, jednog od osnovnih regulatora privrednih kretanja.” 

  • Dan: 29.10.2015-25.02.2024.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU