Lista programa

Promocija dnevničkih zapisa Veljka Vlahovića sa Prve konferencije Nesvrstanih

U godini obeležavanja 60 godina od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Muzeju Jugoslavije biće predstavljeni do sada neobjavljeni dnevnički zapisi Veljka Vlahovića, narodnog heroja, novinara, političara, diplomate i pisca. Promocija knjige „Conference de Belgrade – Dnevnički zapisi Veljka Vlahovića sa Beogradske konferencije 1961.“ organizuje se u saradnji sa Centrom za demokratsku tranziciju iz Crne Gore i održaće se u četvrtak, 23. decembra u 18 časova u kino-sali Muzeja Jugoslavije.

O knjizi će govoriti istoričari: Božena Miljić, autorka i viša istraživačica Istorijskog instituta Crne Gore, Hrvoje Klasić, recenzent knjige, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Jovana Nedeljković, kustoskinja u Muzeju Jugoslavije. Razgovor će moderirati Ana Panić, takođe kustoskinja Muzeja Jugoslavije.

Ovom prilikom obratiće se i Tatjana Кoprivica, naučna saradnica u Centru za demokratsku tranzijicu.

Publikacija je nastala zahvaljujući otkriću mr Božene Miljić, koja je pripremajući izložbu iz legata Veljka Vlahovića 2018. godine pronašla fasciklu sa kucanim tekstom dnevničkih beležaka i tri godine kasnije ih priredila za štampu.

Prof. dr Hrvoje Klasić, recenzent publikacije, kaže: „Iako u svom rukopisu obrađuje događaje od prije šezdeset godina, Vlahovićeva upozorenja, kao i rješenja, i danas potiču na razmišljanje.“

Knjigu „Conference de Belgrade – Dnevnički zapisi Veljka Vlahovića sa Beogradske konferencije 1961.“ ove godine je objavio Centar za demokratsku tranziciju iz Crne Gore u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, dok je Muzej Jugoslavije pomogao njenu realizaciju ustupivši fotografije iz bogate muzejske fototeke, koja broji više od 130.000 fotografija.

Muzej 25. maj - Bioskopska sala
  • Dan: 23.12-23.12.2021.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU