Lista programa

Plameni pozdravi:diskusija

Deo izložbe: Plameni pozdravi

Od 18 do 20 časova

 

U okviru izložbe Plameni pozdravi koja se održava u Muzeju istorije Jugoslavije od 28. februara do 19. aprila 2015. godine, u četvrtak 12. marta u 18 časova biće održan razgovor sa istoričarkama umetnosti Suzanom Milevskom, Milicom Pekić i teoretičarem Stevanom Vukovićem.

Polazište umetničkog istraživanja i samog projekta čini bogata arhiva Muzeja istorije Jugoslavije, preko 260 fotografskih albuma koje su predsedniku Titu od 1945. godine poklanjale škole, pionirske organizacije i druge dečje ustanove širom nekadašnje države. Ovaj materijal prikazuje kako je jugoslovenski narod želeo da se predstavi svome neprikosnovenom lideru i vođi, ali svedoči i o implementaciji osnovnih državotvornih principa u svakodnevicu dece i mladih – istinskih socijalističkih ljudi budućnosti.

Autori izložbe odlučili su da ove fascinantne dokumente jednog vremena iskoriste kao polazište za ponovno promišljanje ne samo konstrukcije socijalističkog detinjstva, već i samih principa na kojima je ta država građena, ali i njene istorije i raspada.

Pored umetnika zastupljenih na izložbi, u projekat su uključeni i značajni istoričari i teoretičari iz regiona koji će kroz razgovore organizovane tokom izložbe dati svoje viđenje socijalističke jugoslovenske države i njenog nasleđa kroz prizmu konstrukcije socijalističkog detinjstva.

Učesnici:

Dr. Suzana Milevska, teoretičarka i kustoskinja iz Makedonije trenutno predaje na Akademiji likovnih umetnosti u Beču kao prvi predavač istorije umetnosti Centralne i jugoistočne Evrope na tom fakultetu. Suzana Milevska doktorirala je na Goldsmit koledžu u Londonu gde je i predavala između 2002. i 2004. godine. Milevska je dobitnica nagrade Igor Zabel  za kulturu i teoriju 2012. godine.

Milica Pekić diplomirala je na Katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, a trenutno na istom odseku pohođa doktorske studije. Od 2004. do sredine 2007. godine radila je kao glavni kustos beogradske galerije O3ONE, gde je kurirala i organizovala više od 60 izložbi, predavanja i radionica sa domaćim i stranim umetnicima. Jedna je od osnivačica beogradske umetničke organizacije Kiosk u okviru koje je kao kustos radila na preko dvadeset projekata. Od januara 2013. godine vodi program Galerije 12HUB u Beogradu. Tekstovi Milice Pekić objavljivani su u časopisima, zbornicima i katalozima grupnih i samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.

Stevan Vuković diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Pohađao je studije teorije umetnosti na Jan van Eyck Aakademie u Mastrihtu, studije umetnosti u javnom prostoru na Bahaus Dessau i kulturalne studije na Amsterdam School for Cultural Analysis and Interpetation. Tekstove o savremenoj likovnoj umetnosti objavljuje od 1992. godine, a od 1996. godine radi i kao samostalni kustos. Realizovao je preko dvadeset autorskih izložbi i drugih autorskih projekata sa savremenim likovnim umetnicima u zemlji i inostranstvu, a od 2002. godine radi i kao urednik likovnih programa, u Galeriji Remont (2002 – 2003), Domu Omladine Beograda (2004), O3ONE (od 2004-2005), SKC (od 2004. do danas). Dobitnik je nagrade Lazar Trifunović za najbolji tekst o umetnosti objavljen u Srbiji 1998, kao i nagrade Društva istoričara umetnosti za Najbolju izložbu u Srbiji 2003. godine  (sa Zoranom Erićem).

Projekat Plameni pozdravi Kiosk platforme za savremenu umetnost realizuje se u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije i uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju, forumZFD-a, Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Austrijskog kulturnog foruma.

  • Dan: 12.03.2015-21.02.2024.
  • Vreme: 18:00

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU