Obnova se nastavlja?!

Ana Radić, saradnica za odnose s javnošću

Kad se puno radi, i vreme brzo leti! Izgleda neverovatno da je prošlo godinu dana otkako su počeli radovi u kompleksu Muzeja. Na skele i majstore odavno smo navikli. Radovi na termo i elektro-instalacijama u Muzeju 25. maj su završeni, pa su i eksponati u privremenim depoima na spratu ovog leta „uživali“ u optimalnim uslovima. Završeni su keramičarski i molerski radovi u depoima u prizemlju, a u likovnom depou ugrađene savremene pokretne police za slike.

Nažalost, na nastavak građevinskih radova zbog finansija iz budžeta- čekamo. Zbog nemogućnosti da izložbu Dan vredan veka posvećenu stogodišnjici od osnivanja prve jugoslovenske države, publici predstavimo u svom prostoru, ona će 1. decembra 2018. godine biti otvorena u Palati Srbija, zgradi koju je za potrebe Saveznog izvršnog veća SFRJ, majstorski i u total dizajnu projektovao Mihailo Mika Janković. Isti arhitekta potpisao je i projekat Muzeja 25. maj, a njegovo ime, od pre dve godine, ponosno nosi i ulica gde se nalazi Muzej Jugoslavije.

Mnogo smo se hvalili što će naš kompleks imati nov i moderan Centar za posetice.  Zbog kišnog leta, radovi su se se malo odužili, ali police sa suvenirima polako punimo. Očekujemo da će turisti koji planiraju da posete Beograd uoči novogodišnjih i božićnih praznika, nakon obilaska našeg Muzeja, uživati i u osveženjima iz našeg kafea. U park smo postavili i skulpturu čuvenog jugoslovenskog vajara, Vojina Bakića, autora brojnih spomenika posvećenih NOB-u i antifašizmu. Modernistička skulptura Ptica, izrađena u duhu asocijativne apstrakcije, biće vidljiva i iz bašte kafea. Ovo umetničko delo 1962. godine, Josipu Brozu Titu poklonilo je Centralno veće Saveza sindikata Jugoslavije.

U novoj suvenirskoj ponudi naći će se i plakat sa sertifikatom (ograničena serija od 100 komada) našeg poznatog ilustratora, Bratislava Bate Milenkovića, koji je inspiraciju našao u posterima iz našeg fonda. Kada se kampanja YU100 završi (tokom koje će širom Beograda biti postavljeno sto besplatnih ulaznica), ostaće nam suvenir da nas na nju seća- rokovnik sa hronologijom najvažnijih događaja iz istorije Jugoslavije . Praktičan i edukativan. Trudimo se da takav doživljaj pružimo i svojoj publici!

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU