Muzej Jugoslavije otvara Park skulptura za sve sugrađane

Ulaz u Park skulptura, deo kompleksa Muzeja Jugoslavije, počevši od 9. maja, biće besplatan za sve sugrađanke i sugrađane. Na ovaj korak tim Muzeja Jugoslavije odlučio se vodeći se idejom da javne ustanove kulture treba da budu dostupne svima i da je njihov značaj, kao prostora integracije zajednice, posebno važan u trenucima krize.

„Odlučili smo se na ovaj korak imajući u vidu potrebe svih sugrađana i sugrađanki, a naročito onih iz našeg neposrednog komšiluka, kojima posebno želimo da poručimo da je muzejski prostor i njihov svakodnevni prostor – za jutarnju kafu, razonodu i opuštanje”, ističe Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije i dodaje:

„Pored toga što će boraveći u prirodi moći da se bliže upoznaju sa umetničkim radovima smeštenim u Park skulptura, zainteresovani za ćaskanje (uz propisanu distancu i druge mere predostrožnosti) ili čitanje i razmišljanje, imaće mogućnost da u muzejskom kafeu nabave kafu i time upotpune svoj boravak na otvorenom.”

Muzej Jugoslavije je, za sada, otvorio deo svog kompleksa. Park skulptura, suvenirnica i kafe će 9. i 10. maja raditi od 10 do 14 časova, dok će u ostatku meseca radno vreme kompleksa biti od četvrtka do ponedeljka (utorkom i sredom muzej će biti zatvoren za posetu) od 10 do 18 časova.

U kompleksu Muzeja istovremeno će moći da boravi do 50 osoba, a broj posetilaca u zatvorenim prostorima biće ograničen na petoro u Kući cveća i ne više od dvoje u suvenirnici.

Prilikom posete obavezno je nošenje zaštitne maske i rukavica i održavanje fizičke distance, koja iziskuje razmak od minimum dva metra između dvoje posetilaca i boravak ne više od jedne osobe na četiri kvadratna metra.

Zanimljivo je pomenuti da se u Parku skulptura Muzeja Jugoslavije nalazi 20 skulptura istaknutih jugoslovenkih umetnika i umetnica, poput Antuna Augustinčića, Frana Kršinića (njegova skulptura „Ribari” bila je izložena na Venecijanskom bijenalu 1950. godine nakon čega je poklonjena Titu), Sretena Stojanovića, Save Sandića, Stevana Bodnarova, Aleksandra Zarina, Vladete Petrića, ali i rad savremene umetnice Marte Jovanović.  Stilski i tematski, skulpture su veoma heterogene, od lirskih dela u maniru realizma i intimizma, do klasične skulpture socijalističkog realizma.

Posebno je interesantna anegdota o tri iste, od približno dvadeset ukupno odlivenih, skulpture Josipa Broza Tita, koje su delo Anutna Augustinčića. Naime, samo jedna je bila prvobitno namenjena da stoji u ovom parku, dok su druge dve pristigle tokom devedesetih, kada su postale nepoželjne.

Ulaznica za Kuću cveća staje 200 dinara dok je, kao što je pomenuto, od sada ulaz u Park skulptura slobodan.

 

Povodom 25 godina Muzeja Jugoslavije

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

Muzejska laboratorija

Otvoreno istraživanje i preispitivanje jugoslovenskog nasleđa

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU