Lista programa

Leto u muzeju: Veče YU vinila

Leto u muzeju završićemo uz Veče YU vinila na kome nastupaju Dr. Smeđi Šećer i Tetkine Radosti, vodeći istraživači jugoslovenkog fank zvuka u regionu. Za sve ljubitelje i kolekcionare vinila, Paralel – Beogradski Festival Subkulture pripremio je berzu ploča kako bi posetioci mogli da razgledaju i pazare zaboravljene jugoslovenske vinile. Posebno iznenađenje sačekaće posetioce u fontani gde će Karkatag Kolektiv postaviti svoj rad „Uvežbavanje“, monumentalnu interaktivnu skulpturu, koja funkcioniše kao simulacija pokreta sinhronog plivanja. Ne smemo zaboraviti i naše stalne partnere koji se brinu da niko ne bude žedan Kabinet Brewery i Schweppes, ali i divne drugare koji će prodavati časopis Liceulice.

Yu Funk kao žanrovski pojam temeljno je analiziran tek nakon prestanka delovanja jugoslavenskih diskografskih kuća i to najviše zahvaljujući pojavi zajednice „kopača ploča“. Oni su opsesivni sakupljači ploča i DJ-evi koji pretražuju buvljake i second-hand prodavnice ploča u potrazi za zaboravljenim, a vrednim komadima lokalne muzičke prošlosti. Filtrirajući stara vinilna izdanja, stvaraju unikatne setove i mikseve koji ispisuju nova poglavlja istorije jugoslavenske pop muzike menjajući pritom postojeće žanrovske kanone. U okviru ove zajednice Riječanin Dr. Smeđi Šećer i dj trio Tetkine radosti iz Ljubljane važe za najistaknutije regionalne aktere.

Karkatag je umetnički kolektiv iz Beograda. Postoji od 2009. godine. Rad kolektiva uključuje mašine, interaktivne i autonomne instalacije i manipulativne objekte. Kolektiv koristi industrijske materijale i tehnologije u istraživanju različitih prirodnih i naučnih fenomena, interaktivnosti i performativnosti mašina, zvuka, kretanja.
Kroz javne akcije i performanse, postavljanjem instalacija i mašina u prostor kao urbanističku scenografiju i rekvizite, kolektiv takođe uvodi socijalne aspekte svog rada. U tim okruženjima gledaoci / prolaznici su uključeni u ko-igru sa mašinom / instalacijom i time postaju aktivni učesnici u promeni percepcije prostora i dnevne rutine grada.

  • Dan: 25.08-25.08.2018.
  • Vreme: 19:00
  • Kapacitet: 1000

Predistorija: Osnova za razumevanje Muzeja Jugoslavije

Na oblikovanje evropskog tipa muzeja uticale su brojne prakse i koncepti sakupljanja, čuvanja i upotrebe predmeta.

K25 u novom izdanju!

Muzejska laboratorija

Druga faza rada na stalnoj postavci

Muzej Jugoslavije te poziva #OSTANIUMUZEYU